ה- WADA הקצתה $400,000 למחקר לזיהוי gene doping (סימום גנטי בעברית?)
מאת גל ברקעפ“י ה- NewScientist, ה- WADA, ארגון שנוסד ע“י הועדה האולימפית הבינ“ל, ותפקידו למנוע רמאויות בספורט ע“י שימוש בחומרים אסורים, הקצתה $400,000 למחקר תלת-שנתי, במטרה לגלות שימוש ב- gene doping (מכאן והלאה אני אשתמש בתרגום ”סימום גנטי“ המילולי, לצורך הנוחות, אך אינני בטוח שזהו המונח העברי המקובל), לצרכי רמאות בספורט.
הסימום הגנטי הוא וריאציה על הטיפול המכונה ”ריפוי גנטי“ (gene therapy). הטיפול הנ“ל מסתמך על וירוסים, שיזריקו קטעי DNA, ואלו ישתלבו, בסופו של דבר ב-DNA של האדם. המטרה של הטיפול היא להזריק עותק תקין של גן שנמצא בצורה לא תקינה אצל אדם בעל מחלה גנטית. קטעי ה-DNA שיוזרקו יבצעו את אותה בפעולה של הגנים אותם הם אמורים להחליף (למשל, ליצור חלבונים שתאי הגוף לא מצליחים לייצר באופן טבעי).
שימוש בשיטה הודגם באופן משכנע במיוחד בעכברושי מעבדה: באחד הניסויים שנערכו בנושא, הזריקו לרגל אחת של עכברושים וירוס עם מקטע DNA שתפקידו לייצר IGF-1, חלבון שמשחק תפקיד בהתפתחות שרירים. לאחר אימון פיזי, מסת השרירים ברגל שטופלה גדלה ב- 30%, לעומת כ- 15% ברגל שלא טופלה.
אך בעוד שיש לכך שימוש מועיל, הסיכונים בשיטה הניסיונית הנ“ל עדיין גבוהים. לפני כשנתיים הופסק ניסוי בצרפת ובארה“ב, שבו טיפול גנטי מסוג זה, שנועד לתקן את מערכת החיסון של הילדים, כנראה גרם להתפתחות סרטן הדם אצל חלק מבין הילדים עליהם בוצע הניסוי: עדיין, למרות הכל, קשה לדעת לאן מקטע ה-DNA החדש יכנס, ויש סיכוי שהנזק יעלה על התועלת.
למרות זאת, קיים חשש אמיתי שבדומה לסמים ששימשו בעבר ספורטאים, וכנראה שגם משמשים כיום במידה מסויימת, טיפולים דומים למה שבוצע לעכברושים עלולים לקסום לספורטאים מקצועיים ומאמניהם, והטיפולים עלולים להצטרף לסמים (בעיקר סטרואידים) הנוצרים במיוחד עבור ספורטאים, אגב תכנון למניעת גילויים, במעבדות מחתרתיות שקיומן עולה נוטה לעלות כאשר מגלים את הסמים החדשים.
WADA תנסה למצא את הפתרון שיגלה שימוש בטיפולים אלו.