אז מה השתנה באדם באלפי השנים האחרונות?
מאת גל ברקתהליך האבולוציה הוא תהליך הדרגתי בו בעלי חיים משתנים באופן טבעי, כתוצאה מסביבתם. בעשרות אלפי השנים האחרונות, התפתחה האנושות בצורה מאד משמעותית, אולם בניגוד לבעלי חיים אחרים, הרבה בעקבות השפעה על סביבת החיים.
פעילות הציויליזציה של בני האדם גרמה לשינויים שהשפיעו באופן נרחב על מינים רבים מהחי והצומח. אך למרות שישנם שינויים כאלו שנחקרים בצורה מאד משמעותית, מחקר השינויים האבולוציוניים שחלו באדם במשך אותה התקופה נראה קצת מוזנח. קל להסביר זאת בכך שרוב התפתחות האדם התרחשה על פני טווח גדול מאד של זמנים, וכיום עדיין עוסקים רק במחקר בסיסי, יחסית, בנושא. אולם ישנם מחקרים בתחומים צרים, כגון הקשר בין שפע ומחסור במזון לבין המרכיבים הגנטיים של סכרת, המרמזים על הפוטנציאל הגלום במחקרים מעין אלו.
מחקר חדש, שעליו פורסמה כתבה ב- New Scientist, מצביע על כמות השינויים האבולוציוניים שהתרחשו ב- 50,000 השנים האחרונות. החוקרים מציינים וגם מנסים להסביר את חלקם של השינויים.
אבל איך יודעים להבדיל בין שינויים גנטיים כתוצאה מתהליך אבולוציוני לבין שינויים אקראיים שאולי אפילו לא משפיעים על כלום?
התשובה טמונה בסטטיסטיקה. קיים כבר ידע נרחב על שינויים גנטיים שונים וכמה שינויים צפויים בצורה אקראית. שינויים לא אקראיים יבלטו במידה זו או אחרת מעל השאר.
עפ“י הכתבה, תוך שימוש במאגר המכיל 1.6 מליון הבדלים גנטיים בין בני אדם, הצליחו החוקרים לזהות 1800 גנים, כ- 7% מהגנים ב-DNA האנושי, בהם התרחשו שינויים כלשהם באותה התקופה.
השערת החוקרים היא שלפחות חלק מהשינויים התרחשו כתוצאה משינויים בתנאי המחיה וההתנהגות של בני האדם. למשל, שינויים משמעותיים חלו בגנים שמשמשים תפקיד בעיכול חלבונים. דבר זה יכל לרמז על מעבר לצריכת מזון בשרי במידה רבה יותר מבעבר. שינויים אחרים משחקים תפקיד בפעילות המוח ומערכת החיסון.
האם זה אומר שהסביבה והשינויים שלנו בה משפיעים עלינו ביולוגית? כן. וזה לא חדש. אולם בכל זאת מפתיע לגלות עד כמה, ומסקרן לדעת מהם השינויים ואיך השפיעו והושפעו מהרגלי החיים. אולי בעתיד, התרכזות באלו גם תלמד אותנו לשנות את הרגלי החיים, כדי להתאים אותם לביולוגיה שלנו.