חלוץ המחקר הקוריאני בתאי גזע התפטר עקב עבירות אתיות חמורות במעבדתו
מאת גל ברקהוונג וו-סוק ידוע בעולם כאחד המומחים המובילים, אם לא המוביל מביניהם, בנושא תאי גזע. ניסויים רבים שביצע בתחום היו פורצי דרך, כולל מחקר שהוכיח שניתן לבצע שיבוט רפואי, ע“י שיבוט תאים עם מטען גנטי של אנשים חיים. מחקרים מסוג זה קידמו את המחקר באופן משמעותי.
אולם מתברר שבהתאם לחשדות שהתחילו לצוץ כבר לפני יותר משנה, שתי חוקרות בקבוצה באמת תרמו ביציות לצורך המחקר. בנוסף, בוצעו תשלומים לנשים אחרות שתרמו ביציות.
הדרך המקובלת להשיג ביציות לצורך ניסויים, הוא להשתמש בביציות של נשים שעברו טיפולי הפריה, ואינן זקוקות להם יותר – במקרים כאלו, אם הביציות לא הולכות למחקר, הן פשוט נזרקות לפח.
החשדות עלו לראשונה במאי 2004 בשבועון Nature, לאחר ראיון עם אחת החוקרות הזוטרות במעבדה. הנושא הוכחש כמעט מיד, בתירוץ שהמרואיינת לא ידעה להתנסח במדוייק באנגלית ולכן אמרה את מה שאמרה. ובכל זאת נפתחה חקירה אתית בנושא, שלא העלתה דבר.
בתחילת החודש עלה שוב הנושא לכותרות כאשר חוקר תאי-גזע אמריקאי מוביל ניתק את קשריו עם וו-סוק ומעבדתו, והעלה את החשדות האתיים כמקור לכך. וביום שלישי פורסם תחקיר של רשת הטלויזיה MBC הקוריאנית בנושא. עפ“י כתבה של ה- NewScientist, וו-סוק מספר בתחקיר כי חוקרות בקבוצה שאלו אותו על האפשרות לתרום ביציות לצורך המחקר, אולם הוא שכנע אותן (או לפחות, חשב ששכנע) שעדיף שלא לעשות זאת, וצריך להשתמש בחומרים הקיימים בלבד.
לטענת החוקר, עוזרות המחקר כן ביצעו את הפעולות האסורות, בלי לידע אותו. בנוסף, מנהל מרפאה שממנה הגיעו תרומות של ביציות, סיפר ששילם 1500$ לנשים כדי לתרום את הביציות, ללא ידיעת החוקרים, בניגוד לכללים.
וו-סוק התפטר ממשרתו כאחראי על גוף שנוצר ע“י ממשלת קוריאה, להפצת תאי גזע למחקר בעולם, לאור האחריות הכללית בה הוא נושא במחקר, אולם ימשיך במחקריו באופן פרטי, בתמיכת הממשלה.
מקורות מידע נוספים: אתרי ה- NewScientist וה- BBC