שפעת העופות ממשיכה להתפשט בעולם
מאת גל ברקכתבתי בעבר על שפעת העופות, והסיבות לחשש ממנה. בינתיים התרחשו מספר התפתחויות, שאת העיקריות שבהן אסקור כאן:
אחד הדברים המדאיגים בשפעת העופות היא שהיא אינה מרפה, ועומדת בכל נסיונות ההכנעה.
מסוף 2004 מתרחשות הדבקות של בני אדם בשפעת העופות (H5N1) כמעט על בסיס שבועי בויאטנאם. זאת למרות הריגתן של אלפי עופות, ובמיוחד ברווזים, הנחשבים לנשאי המחלה בטבע.
מעבר לנוכחות המתמדת בויאטנם, מדאיגה עוד יותר התפשטות המחלה בחודשיים האחרונים למקומות בהן לא ראינו אותה בעבר: באינדונזיה, למשל, התרחשה ההדבקה הראשונה של בני אדם. אבל באינדונזיה כבר ראינו את שפעת העופות בעבר, מדאיגה יותר התפשטות המחלה לרוסיה, בה נתגלו עופות חולים ליד הגבול עם קזחסטן – שם גם התגלתה המחלה. ומדאיג מכל, בתקופה זו הופיעה המחלה באיזור מסויים בסין שבו מתרכזות ציפורים נודדות. נדידת הציפורים משם, שמתחילה באמצע ספטמבר, יכולה לאפשר לנגיף להתפשט בצורה חסרת תקדים.
בנוסף להתפשטות המתועדת של המחלה, קיים חשש שמדינות מסויימות אינן מודעות לכך, ואולי אף מסתירות במודע מידע על שפעת העופות בתחומן.בסין אוסרים לבצע מחקרים בנושא ללא פיקוח ממשלתי. כבר קרה שתוצאות מחקר מסויים, שהחומר שפורסם בו נאסף לפני הטלת האיסור, הוכחש ע“י הממשלה – צעד שהתברר כטעות, שכן טענות הממשלה סתרו מידע פשוט וידוע לכל העוסקים בנושא.
ישנן גם מדינות הגובלות בכאלו שבהן התגלתה שפעת העופות, כמו קמבודיה, שבהן מאמינים שקיימת המחלה, אולם לא מזוהה ומדווחת בשל משאביה המוגבלים של מערכת הבריאות המקומית.
נכון לעכשיו הנגיף עדיין לא מצליח לעבור בקלות בין בני אדם, אבל קיימת דאגה רבה שהנגיף, שעושה רושם ישאר בשטח עוד זמן רב, יפתח את היכולת הזו לפני שנהיה מוכנים.
אולם ככל שעובר הזמן, גם במערכות הרפואה בעולם המוכנות עולה: תרופה אחת כבר הוכחה כיעילה נגד המחלה כיום, ומחקרים הראו שמתן התרופה במהירות לאוכלוסיה שמושפעת מהתפרצות, מיד עם תחילתה, יכולה למנוע מגיפה עולמית.
בנוסף, חיסון שצפוי להיות יעיל במידה מסויימת (אם כי, קשה לדעת עד כמה, בהתחשב בכך שעדיין אין את הזן הפוגע בבני אדם) נמצא כבר בשלבי ניסויים קליניים. למרות זאת, יש לציין כי מעריכים שידרשו מנות גדולות כדי לחסן את האוכלוסיה, וגם ידרש זמן רב לייצור כמויות משמעותיות.
התקווה היא להגיע למצב שבו, שאם הוירוס יצליח להשיג את היכולת לעבור בין בני אדם (וזה כמעט שאלה של ”מתי“ ולא ”אם“), אפשר יהיה לעצור את התפשטותו, ולמנוע מגיפה עולמית שמאד חוששים ממנה כיום. למרות שעדיין קשה לקבוע מה יקרה במצב שכזה, כיום המוכנות הרבה יותר גדולה מאשר בעבר, והמחקר והפיתוח ממשיכים להתקדם גם כן.