רעידות אדמה - בכל זאת יש השפעה הדדית
מאת גל ברקדעה רווחת בין העוסקים בדבר, היא שרעידות האדמה כמעט ואינן קשורות אחת לשניה, וצירוף של מספר גדול של רעידות אדמה הוא מקרי לחלוטין.
אולם לאחר רעידת האדמה שגרמה לצונאמי הגדול בסוף השנה שעברה, החלו מדענים החוקרים את האיזור להזהיר כי הפעם, באיזור הסמוך לאיזור שבו התרחשה רעידת האדמה, נוצר לחץ רב, ולכן יתכנו מאד רעידות חזקות נוספות.
ביום שני באמת התרחשה רעידה כזו.
האם משמעות הדבר שניתן יהיה לחזות בעתיד הקרוב רעידות אדמה, עפ“י רעידות אחרות? קרוב לודאי שלא. אך יתכן מאד שבעתיד הרחוק יותר ניתן יהיה להשתמש במידע על רעידות אדמה, באיזורים מנוטרים בצפיפות, ולהעזר בו כדי להעריך את הסיכון לרעידות אדמה באותו האיזור.
לפני כשבוע פורסם מאמר, בשבועון היוקרתי Nature, המחזק את התפיסה הזו. מדענים מפרסמים כי הצליחו ליצור מודל גס, שמאשר את ההשערה שניתן לחזות רעידות אדמה גדולות, תוך שימוש ברעידות קטנות יותר המתרחשות בסמוך.
במודל שפיתחו המדענים הם מבצעים שימוש ברעידות קטנות, כדי לזהות רעידות אדמה משמעותיות שבאות אחריהן (בעיקר בטווח של כשעה).
מודל זה רחוק מיכולת יישום מעשית: הוא הצליח אמנם לחזות שש מבין תשע רעידות האדמה הגדולות שהתרחשו בחמש וחצי השנים שבדקו המדענים, אולם בו בזמן חזה כ- 1,400 רעידות אדמה שלא התרחשו. למרות זאת, במחקרם הראו המדענים שיש קשר אמיתי בין רעידות קטנות, ורעידות גדולות שבאות אחריהן, ובכך קידמו את הנושא וסללו את הדרך למחקרים נוספים ומודלים יותר משוכללים שאולי יוכלו לחזות רעידות אדמה גם בצורה מעשית.
בינתיים, לגבי האיזור של הצונאמי, אומרים מדענים, הרעידה מיום שני רק הגדילה את הלחץ. עפ“י כתבה מ IOL, הסיכוי לרעידה גדולה נוספת עלה באופן משמעותי…
אך עדיין לא ניתן לקבוע מתי תתרחש. היא יכולה להתרחש בתוך שלשה חודשים, ובאותה מידה גם עוד 20-50 שנה. כרגע כנראה שאי אפשר לדעת. אולי בעתיד אפשר יהיה.
מקור המחקר:
Nature, Vol. 434 p. 457